Skip to main content

Pisang Goreng

Begitulah larisnya pisang goreng panas bersalut bijan di gerai Azmi Goreng Pisang, Seksyen 19 di sini berdekatan stesen komuter Shah Alam yang mula dibuka sejak 13 tahun lalu setiap hari kecuali Jumaat minggu pertama dan keempat.

Tidak seperti gerai pisang goreng lain, gerai kecil Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) itu sentiasa penuh dengan pelanggan setianya yang sanggup beratur panjang sehingga 20 meter di bawah terik matahari.
Menurut pengusaha gerai itu, Azmi Man, 54, jualan pisang gorengnya memang mendapat sambutan hangat dan kunjungan pelanggan tidak pernah surut sebaik saja dibuka mulai jam 1 petang sehinggalah bekalan pisangnya habis.

"Saya teruja sekali dengan sambutan orang ramai yang sanggup beratur panjang semata-mata untuk rasa keenakan dan kerangupan pisang goreng resepi asli keluarga saya dari Pendang, Kedah ini," katanya ketika ditemui KOSMO! di sini semalam.

Ceritanya, pelanggan bukan sahaja terdiri daripada penduduk setempat, malah yang datang dari Ipoh semata-mata teringin merasa pisang gorengnya setelah keistimewaan jualannya itu disiarkan dalam satu rancangan televisyen swasta baru-baru ini.

"Tak sangka ada pelanggan yang sanggup datang dari jauh semata-mata untuk beli goreng pisang ini," ujarnya yang juga merupakan seorang pesara tentera.

Azmi memberitahu, tiada resepi rahsia untuk menghasilkan pisang goreng yang sedap, tetapi cara bancuhan tepung menggunakan tepung beras, garam dan sedikit bijan mestilah betul.

Katanya, beliau sendiri akan menghasilkan bancuhan tepung untuk 500 kilogram (kg) pisang awak sehari untuk gerai utama di Seksyen 19 di sini, manakala dua cawangan lagi di pekarangan Plaza Sri Muda, Seksyen 25, di sini dan Taipan, Subang Jaya dekat sini.

"Selain itu, pisang akan digoreng secara berperingkat menggunakan tiga kuali sehingga masak.

"Ketika menggoreng juga, saya dan pekerja-pekerja lain akan pastikan kepanasan kuali dikawal setiap masa bagi mengelakkan pisang digoreng hangit," katanya.

Menurutnya, beliau mampu memperoleh untung bersih kira-kira RM2,000 sebulan hasil jualan selepas ditolak kos bahan mentah dan gaji untuk lapan pekerjanya.

Sementara itu, seorang pelanggan, Athirah Mohd. Safarudin Zakki, 19, berkata, beliau tidak pernah jemu menikmati pisang goreng Azmi dan kebiasaannya membeli sekurang-kurangnya RM10 goreng pisang setiap minggu.

"Sejak mula kenal dengan keenakan goreng pisang Azmi, saya tidak lagi beli goreng pisang di gerai lain," katanya yang gemar dengan pisang awak yang digoreng dengan potongan nipis.

Seorang lagi pelanggan setia, Mohd. Faisal Jaafar, 24, menyifatkan goreng pisang Azmi adalah yang paling sedap di bandar raya Anggerik itu dan tidak ada tandingannya setakat ini.

"Saya sanggup tunggu walaupun satu jam hanya untuk menikmati pisang goreng yang rangup, walaupun sudah sejuk," tambahnya.


p/s...dulu tokey dia pakai moto je..skrg dgr citer dah pakai merz

Comments

Popular posts from this blog

Kisah 3 Abdul

Wauzes,,,,1 perkataan yg aku amat  gemari ^^ Hari nie setelah menghabiskan separuh hariku <9pg-4.30ptg> di Perpustakaan Sultanah Bahiyah, akhirnya aku buat keputusan untuk makan. Destinasi pilihan? semestinya cafetaria DPP SME Bank ,milik mak ngah & pak ngah! huhu ("~) Erm,belek punya belek menu yg terpampang atas meja order, last2 aku pilih "Maggi Sup", baik punya! hehe... Alhamdulillah,makanan yang diorder sekejap je dah siap,,Sayang lebih pada tukang masak tu! Terbaik di situ (^_^) Nak dijadikan kisah, masa tgh syok makan tu tengok2 lah TV kat depan dewan tu. Wah,pak ngah pasang cerita "3 Abdul" lah ,bestnyer. Nie kena tengok jap nie!Hahahaa.. Rasa seronok bile tgk cerita lakonan Allahyarham P.Ramlee. Tak kisah lah cerita apa pun,jalan cerita macam mana pun, semuanya pasti menyeronokkan dan sesuai untuk semua lapisan umur,dan paling penting pasti terselit pengajaran. Bahasa orang dahulu yg puitis,sopan dan penuh penghayatan, membuatkan perasaan  pe...
Wah, baru saya perasan seseorang telah mengomen saya , baru je, kelmarin kalau x silap. Dalam komennya, dia tertanya-tanya berkenaan status profile saya.  Dush. *hehe,sengaja wat2 mcm nak pengsan "LoV to lauGh!! (^_^)  Smiles MakEs Me FeEl BeTtEr =)" inilah status saya @ description tentang diri saya. Kalau anda tertanya-tanya kenapa entri sy banyak berkenaan kisah sedih dan ternyata jauh berbeza dengan status sy tu,,,, Jawapannya, adalah... hehe..sebenarnya..saya memang seorang yg agak suka senyum+sengih2 ala2 kerang busuk tu..n suka sangat benda heppy2..plus x suka benda stress2 nie.. Tapi, hidup nie kan tak pernah lekang dari dugaan n kesedihan.. hurm..n maybelah..saya rasalah kan sy nie seorang yg bila heppy, heppylah teramat smpai x engat doOonia..tapi bila sedih..adoiyai..sedihnya yg teramat..hurm,x caya? ce tanya Miss Bear,,,@Kn Khairunnaimah..hehe.. dia memang dah masak ngan sifat semulajadi saya.. ce tanya dia, sepanjang bersahabat ngan dia apa yg ...

Lirik lagu : Air Mata Keinsafan..

Air mata keinsafan Yang mengalir di malam sepi Inilah dia pelembut jiwa Bagi mendapat kasih Ilahi Rintihan di pertiga malam Dari seorang hamba yang dhoif Kerna mengenang segala dosa Moga mendapat keampunan dari Ilahi Setiap kekasih Allah Menempuhi jalan ini Untuk mereka memiliki kejayaan Ayuh bersama kita susuli Perjalanan kekasih Allah Agar kita tiada rugi Dalam meniti hidup ini Deraian air mata ini Titisan yang paling berharga Buat menyimbah api neraka Moga selamat di titian Sirat Bahagia menuju syurga abadi Lagu : The Zikr Lirik : Nazrey Johani Hakcipta : OVA Productions